Novosti sa terena
15. 04. 1011.

Par novosti sa tetrena - povratak roda te obnova gnijezda u Ivaniću, te pojava ždrala na jezeru Njivice.
VIŠE:

HOD na sajmu Crotour
15. 03. 1011.

Hrvatsko ornitološko društvo na Zagrebačkom velesajmu u okviru Poslovne radionice Buy Croatia "Zagreb i kontinent" 26. ožujka - posjetite nas, radujemo se vašem dolasku! VIŠE:

Otvoren prstenovački kamp Savica 2011.
23. 03. 1011.

Izvršene su pripreme za otvaranje Prstenovačkog kampa Savica 2011. Članovi HOD-a uredili su Ornitološku postaju Savica, počevši od čišćenja prostorija pa sve do postavljanja ornitoloških mreža za lov ptica. VIŠE:

Monitoring štekavca
21. 03. 1011.

članovi Hrvatskog ornitološkog društva obišli su gnijezda Štekavca na području Pokupskog bazena, te je zabilježeno ukupno 11 aktivnih parova. VIŠE:

Arhiva novosti:

 

Ornitološke postaje

Na ornitološkim postajama organiziramo aktivnosti tijekom cijele kalendarske godine, ali i ciljane akcije monitoringa u određenim godišnjim terminima.

Rad na ornitološkim postajama organiziran je u smjenama koje traju najčešće dva tjedna, tako da svi zainteresirani članovi mogu sudjelovati u radu na postajama. Naše ornitološke postaje nalaze se na Vranskom jezeru, Savici kod Zagreba, na Draganićkim ribnjacima kod Karlovca i na Delti Neretve kod Metkovića.
Više o ornitološkim postajama:

Projekti i studije

Osim terenskog rada, Hrvatsko ornitološko društvo izrađuje studije koje u velikoj mjeri doprinose očuvanju i zaštiti hrvatske ornitofaune. U suradnji s institucijama koje se bave zaštitom prirode učestvovali smo u prikupljanju podataka za izradu mnogih ornitoloških studija i projekata.

Budući živimo u svijetu koji se neprestano razvija i sve više zaboravlja na očuvanje staništa često ugroženih životinjskih vrsta, želja nam je da svako naše novo istraživanje pokaže da je napredak čovječanstva neodrživ bez zaštite prirodne baštine koju smo naslijedili.
Više o našim projektima:

Popis ptica u Republici Hrvatskoj

Na našim stranicama objavljujemo potpuni popis ptičjih vrsta koje su zabilježene u Republici Hrvatskoj. Nažalost, mnoge vrste su ugrožene, a nekima prijeti i izumiranje, stoga ni ovaj popis nije konačan.

U tabelu smo uključili hrvatska, latinska i engleska imena, kao i nazive rodova i porodica, a nisu izostali ni podaci o stupnju ugroženosti prema hrvatskoj i međunarodnoj klasifikaciji.
Popis ptičjih vrsta u Hrvatskoj:

     
   

Džepni
vodič za ptice

Kod nas možete nabaviti knjigu Ptice Hrvatske i Europe - džepni vodič. Ovaj vodič u izdanju našeg Društva slovi kao strukovno kvalitetan, sa mnogo korisnih informacija i vrijedan je poklon za svakog ljubitelja prirode.

Više o našem vodiču za ptice:

 

Kućica za ptice

U današnje vrijeme, kada su intenzivnim uređivanjem parkova, šuma i ostalih staništa prirodne duplje postale prava rijetkost, ptičje kućice mogu znatno pridonijeti zaštiti i povećanju brojnosti ptica.

U cilju promocije zaštite prirode, a posebno ptičjih vrsta HOD vam nudi prirodnu kućicu za ptice. Možete ju vrlo lako montirati u svoj vrt ili dvorište i tako obogatiti svoj okoliš.

Više o kućici za ptice:

  Čaplja Čigra Gnjurac Golub Kormoran Lastavica Morska ptica Palčić Patka Roda Ševa Sjenica Sokol Sova Svračak Tetrijeb Vrabac Vrana Ždral Zeba

Hrvatsko ornitološko društvo - Croatian Ornithological Society © 2010
Adresa: Pavla Hatza 28, 10000 Zagreb • tel. + 385 (0)1 4827 712, fax. + 385 (0)1 4832 155

Kopiranje sadržaja sa Ornitologije.hr nije dozvoljeno - svi tekstovi i fotografije zaštićeni su autorskim pravima.
Dozvolu za javno korištenje možete dobiti iskljućivo ako nas kontaktirate službenim putem na telefon ili e-mail

Web dizajn - Ulika.net • Broj posjeta: