---------------------------------
Pitanja na temu: INTERNA MEDICINA

 

Pitanje: Dijagnosticirana mi je peripijelična cista na desnom bubregu. Molila bih da mi objasnite što je to i kako se liječi?

Odgovor: Radi se o šupljini ispunjenoj tekućinom, koja se nalazi uz unutarnju stranu bubrega (uz dio koji se zove nakapnica - gdje se skuplja urin i odakle polazi mokraćovod). Tvorba je dobroćudna i ne treba je posebno liječiti, osim ako izaziva smetnje u otjecanju urina ili bol. Liječenje se sastoji od pražnjenja ciste pomoću punkcije iglom pod kontrolom ultrazvuka, ili od laparoskopske ili otvorene dekortikacije (odstranjenja dijela stjenke) ciste.
/ doc. dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Imam cistu i u desnom i u lijevom bubregu, jedna je velika 4 mm, a druga 1,5 mm. Sada u mokraći imam i krv. Ima li to veze s cistama ili je u pitanju nešto drugo. Hvala i pozdrav iz Kumanova.

Odgovor: Iz cista bubrega može doći do krvarenja, premda je to u Vašem slučaju, obzirom da su ciste male, malo vjerojatno. Vaš liječnik će Vam za početak vjerojatno preporučiti citološku analizu urina, s utvrđivanjem porijekla eritrocita kako bi se odredio izvor krvarenja.
/ doc. dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Ako je nalaz scintigrafije pokazao ukupnu renalnu funkcija oba bubrega od 50 posto, može li doći do dijalize jer stalno imam probleme s prisutnošću krvi u mokraći, pijeskom u bubrezima, a većinom je prisutno i otjecanje lica, ruku, trbuha i nogu. Bjelančevine u urinu opalesciraju, a nalaz krvi je u granicama normalnog, osim masnoća koje su uvijek povišene.

Odgovor: Do završnog zatajenja bubrega i dijalize mogu napredovati različite kronične bubrežne bolesti. Ovisno o uzroku, u velikog broja bolesnika se odgovarajućim liječenjem bubrežna bolest može zaustaviti ili usporiti.
/ doc. dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Trbuh mi je jako otekao. Nalaz krvi pokazuje povećane trigliceride i kolesterol. Imam blage bolove, prema nalazu urina bjelančevine opalesciraju, leukociti su 3 do 4, ertrociti 1 do 2, svježe soli kristala, ima dosta sluzi. Davno sam imala pioloplastiku desnog bubrega, a zadnja scintiografija pokazuje 50 posto ukupne renalne funkcije. Molim vas, što mislite o mojem slučaju? Inače sam hipertoničar i uzimam jako puno lijekova, između ostalog i lijek za pospješivanje mokrenja, svakog drugog dana. Ipak imam otekline na nogama, a od prije nekoliko dana mi je trbuh jako otekao. Molim vas, odgovorite mi.

Odgovor: Na Vaše pitanje je nemoguće pismeno dati precizan odgovor. Morate se javiti svome obiteljskom liječniku, koji će Vas prema potrebi uputiti odgovarajućem specijalistu.
/ doc. dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Da li osobe koje su na dijalizi, imaju rješenje o 100 postotnoj invalidnosti, imaju pravo na znak pristupačnosti za invalidne osobe i da li mogu ostvariti pravo na besplatan parking na gradskim parkiralištima?

Odgovor: Osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem imaju pravo na znak pristupačnosti za invalidne osobe i mogu ostvariti pravo na besplatan parking na gradskim parkiralištima, ali samo na mjestima koja su posebno označena (mjesto za invalide).
/ Zrinka Mach-Medved, ing.

Pitanje: Zašto ujutro ustajem sa otocima na rukama? Ima li to veze sa bubrezima?

Odgovor: Za bubrežnu bolest su karakterističniji otoci oko očiju ili otoci nogu.
/ dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Imam nefrotski sindrom, biopsija je pokazala membranski glomerulonefritis. Bio sam na terapiji kortikosteroidima, endoksanu, celceptu, bez poboljšanja. Zadnja proteinurija je 12. Sada preporučuju Prograf, kaps. Zanima me da li ima još netko tko sa ovom dg troši ovaj lijek i sa kakvim rezultatom?

Odgovor: Kalcineurinski inhibitori (ciklosporin ili takrolimus) se koriste u liječenju membranske nefropatije, kada je ona neosjetljiva na standardnu terapiju (kortikosteroidi i ciklofosfamid), i u značajnom postotku bolesnika dovode do smanjenja izlučivanja bjelančevina urinom i usporavanja gubitka bubrežne funkcije. Na žalost, nakon prekida njihovog uzimanja čest je povrat (pogoršanje) bolesti.
/ dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Molim Vas da mi odgovorite da li postoji način liječenja bubrežnih cisti. Koji lijekovi ili čajevi ili bilo što drugo?

Odgovor: Na žalost, ne postoje lijekovi koji bi bili djelotvorni u liječenju cista bubrega. U tijeku je nekoliko kliničkih istraživanja sa nekoliko skupina lijekova, koji bi se mogli pokazati uspješnima u usporavanju rasta cista u policističnoj bolesti bubrega.
/ dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Imam 35 godina i policistične bubrege. Nalazi urina i krvi su u granicama normale. Međutim, serum Fe je 5. Ima li to veze s policističnim bubrezima?

Odgovor: Niska razina željeza u krvi nema veze s policističnom bolešću bubrega (osim u slučaju čestog krvarenja iz bubrega). U mladih žena snižena razina željeza (sideropenija) je najčešće uzrokovana obilnim menstrualnim krvarenjima, uz izostanak dostatne nadoknade željeza.
/ dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Mojem sinu je utvrđena dijagnoza dijabetička nefropatija. Ima 13 godina i već 10 godina je dijabetičar. Jako sam zabrinuta, pa bih željela da mi kažete kakvo je to oboljenje i može li se izliječiti. Liječen je 2,5 mjeseca na klinici u Sarajevu i ima nekih pomaka, ali me interesira koliko traje liječenje i postoji li neki lijek koji se može nabaviti da se liječenje ubrza.

Odgovor: Dijabetes melitus (šećerna bolest) je sistemska bolest, što znači da pogađa čitav organizam. Postoje dva tipa bolesti. Vaš sin vjerojatno ima bolest tipa I, koja se javlja u mlađoj životnoj dobi. U starijoj životnoj dobi se javlja dijabetes tipa II, koji danas u razvijenim zemljama predstavlja najčešći uzrok kroničnog zatajenja bubrega. Bolest sporo napreduje, a njezin tijek je moguće usporiti dobrom regulacijom šećera u krvi (inzulin, dijeta, tjelovježba). Potrebno je dobro regulirati krvni tlak, koristiti ACE inhibitor/blokator receptora za angiotenzin II, regulirati masnoće u krvi, smanjiti unos soli, osigurati unos dovoljne količine tekućine. Od dijagnoze šećerne bolesti do razvoja završnog stadija kroničnog zatajenja bubrega obično prođe dvadesetak godina. Šećerna bolest tipa I sa završnim stadijem kroničnog zatajenja bubrega najbolje se liječi kombiniranom transplantacijom bubrega i gušterače.
/ doc. dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Imam jedno pitanje koje nije vezano za dijalizu, ali možda mi vi možete odgovoriti. Moja mama je prije 25 godina izvadila bubreg. I sada su na pregledima ustanovili da ima veliku količinu bjelančevina (6,4) i preporučena joj je biopsija. Pošto ima visok tlak (150/115), jedan doktor joj je preporučio tablete Tarka, Gopten 4 mg, 240mg Verapamil, Atoris 10mg navečer, ali od tih tableta joj je slabo. Do sada je pila Tritace 10 mg, Alopurinol i Indomicen. Mene zanima koje tablete biste vi preporučili dok ne bude išla na biopsiju. Hvala.

Odgovor: Postojanje samo jednog bubrega predstavlja kontraindikaciju za biopsiju. Prilikom biopsije bubrega su moguće različite komplikacije, koje nekada mogu dovesti do potrebe za operativnim odstranjenjem bubrega (primjerice obilnije krvarenje). Kombinacijom lijekova treba pokušati smanjiti proteinuriju. Niste naveli razlog vađenja prvog bubrega i ostale promjene u mokraći, osim povišenih bjelančevina. Poznavanje navedenih parametara bi možda moglo pridonijeti dijagnozi.
/ doc. dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Moj prijatelj je odstranio jedan bubreg obzirom da je imao karcinom. Zanima me ima li on kakve povlastice i stupanj invalidnosti koji bi mogao ostvariti?

Odgovor: Neka se Vaš prijatelj javi u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) prema mjestu stanovanja, preda svu medicinsku dokumentaciju za liječničku komisiju koja će na osnovu toga utvrditi stupanj tjelesnog oštećenja. Ukoliko tjelesno oštećenje bude 80% i više, može ostvariti određene povlastice.
/ Zrinka Mach-Medved, ing

Pitanje: Zanima me postupak liječenja bubrežnih cista? I da li je moguće da su te ciste na bubrezima ikako povezane s bolesnikovom drugom dijagnozom, a to je maligni melanom koji je više puta metastazirao na limfne čvorove, a nedavno i na 12 kralješak? Pitam vas ovo jer bolesnik osim jakih bolova kralješnice trpi i jake bolove u bubrezima.

Odgovor: Ciste na bubrezima ne moraju biti patološki nalaz. Starenjem dolazi do razvoja "proširenja" bubrežnih kanalića čime se objašnjava razvoj cista. Tzv. komplicirane ciste zahtijevaju daljnju obradu radi isključivanja zloćudne bolesti. Onkolog treba procijeniti da li je potrebna eventualna daljnja obrada cista na bubregu. Tegobe koje bolesnik trpi su vjerojatno uzrokovane metastatskim promjenama u kralješnici sa širenjem bolova u lumbalnu regiju. Preporučujem da se bolesnik javi u neki od centara za bol kako bi mu bila propisana odgovarajuća terapija radi poboljšanja kvalitete života.
/ doc. dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Molim vas, sin mi je 5-god. Tijelo mu ne producira dovoljno bjelančevina, dijagnoza u Njemackoj neufrotischessymdrom. Liječenje kortizonom nije pomoglo. Sad su mu dali sandimmun. Sto da radim?

Odgovor: Vaš sin ima nefrotski sindrom. Njegov problem nije smanjena proizvodnja bjelančevina, nego veliki gubitak bjelančevina bubrezima. Bubrezi su postali poput "sita" koje ima prevelike rupice kroz koje se bjelančevine "cijede" umjesto da se zadržavaju u organizmu. Niste naveli da li je dječaku rađena biopsija bubrega. Patohistološki nalaz biopsije bubrega bi nam omogućio precizniji odgovor. Izostanak terapijskog odgovora na steroide nije dobar prognostički znak. Treba pričekati kako će dijete klinički odgovoriti na primjenu ciklosporina (Sandimmun).
/ doc. dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Smiju li dijalizirani i transplantirani bolesnici raditi s građevinskim i poljoprivrednim strojevima?

Odgovor: Dobro rehabilitiran bubrežni bolesnik može obavljati poslove koje mu dopušta njegovo psiho-fizičko stanje. Ne preporučuje se težak fizički rad, ali nema razloga da bolesnici ne rukuju strojevima. Bolesnicima kojima je učinjena transplantacija bubrega se u prvim mjesecima nakon transplantacije ne preporučuje rad na zemlji kako zbog povećanog fizičkog napora, tako niti zbog moguće povećane izloženosti infekcijama.
/ doc. dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Mom mužu je određena dijagnoza IGA-Glomerulonephrititis. Pije tablete koje inače uzimaju oni koji imaju visok tlak, to su tablete Diovan 80 mg sastav Valsartan. Ove tablete koristi već godinu dana, ali se količina bjelančevina u urinu ne smanjuje. Dali je ovo odgovarajuća terapija ili se može nešto drugo pokušati.

Odgovor: Diovan pripada skupini lijekova koji se koriste za sniženje krvnog tlaka, a kao dodatan povoljan učinak u bubrežnih bolesnika mora se istaknuti i smanjivanje proteinurije. Na žalost, tvrdokornu proteinuriju nije moguće potisnuti u svih bolesnika. U pitanju nema dovoljno podataka o bolesniku (bubrežna funkcija, veličina proteinurije, dob bolesnika, pridružene bolesti...), pa bez uvida u kliničko stanje bolesnika i laboratorijske parametre nije moguće pružiti precizniji odgovor.
/ dr. sc. Nikolina Bašić-Jukić

Pitanje: Što ako je vrijednost krvnog tlaka u trudnoći manja od normalne?

Odgovor: Arterijski tlak se u trudnoći normalno smanjuje. Kod zdravih ljudi nema donje granice normalnog tlaka. Prema tome, nemate razloga za zabrinutost, iako niži tlak može biti povezan s tegobama (omaglice, ubrzani rad srca...).
/ dr. sc. Mladen Knotek

Pitanje: Što su kalcifikati, kako i gdje nastaju?

Odgovor:
(1) Povećana koncentracija serumskog fosfora (P), (2) povećani umnožak Ca x P, kao i (3) doza vezača fosfora koji sadrži kalcij (Ca), ključne su odrednice za nastanak kalcifikata u mekim tkivima i krvnim žilama (čak i u djece, odnosno mladih bolesnika koji se liječe /hemo/dijalizom).
Uslijed hiperfosfatemije (serumski fosfor >2,0 mmol/l) i aktiviranja natrijske crpke na membrani stanice (NPC), a uz visoku koncentraciju kalcija u serumu, dolazi do ulaska iona kalcija u stanice i pokretanja unutarstaničnih procesa koji imaju za posljedicu vezivanje kalcija za proteine unutar stanice, njegovo taloženje i kalcificiranje tkiva.
Kalcifikati mogu nastati u svim tkivima i organima.

Do stvaranja kalcifikata u stanicama krvnih žila (endotelne stanice) može doći i bez hiperfosfatemije, a odgovorni čimbenici su:
oštećenje krvne žile (hipertenzija, šećerna bolest...),
dislipidemija,
oksidativni stres,
disfunkcija endotela,
kronična upala,
čimbenik rasta iz trombocita,
genetska predispozicija...
/ prof. dr. sc. Petar Kes

 


Vaša pitanja i odgovori grupirani su prema temi:

Dijaliza

Transplantacija

Interna medicina

 

Zašto postaviti pitanje?

Na vaše pitanje odgovoriti će stručnjaci priznati u liječenju bubrežnih ili sličnih bolesti, stoga javite se, postavite nam pitanje.
Ono će, vjerujemo, interesirati i druge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZUDTBBH © 2010 :: Sva prava pridržana | Žiro račun: 2390001-1100132423 | OIB: 53455518655 | MB: 3289931

Izrada i održavanje internet portala